Шукаємо приміщення у центрі Києва Більше не показуватиX

Виставка пряничних дощок полтавського майстра Володимира Маркар’яна

Виставка пряничних дощок полтавського майстра Володимира Маркар’яна

Дата події:

  • 16 грудня 2017 - 15 січня 2018

Місце події:

НЦНК “Музей Івана Гончара”
Адреса: Київ, вул. Лаврська, 19
Добиратися автобусом №24 або тролейбусом №38 від станції метро «Арсенальна» до кінцевої зупинки.
Тел. (044) 280 52 10, 288 92 68
E-mail: honchar_museum@ukr.net

Більше відомостей:

До 21 січня 2018 року в Національному центрі народної культури “Музей Івана Гончара” триватиме 

В Музеї Івана Гончара відкривається виставка пряничних форм Володимира Маркар’яна, полтавського майстра художнього різьблення по дереву та дерев’яної скульптури. Працюючи скульптором по дереву з 1981 року, у 2008 році майстер розпочав відновлення давньої традиції виготовлення дерев’яних пряничних форм.

На виставці представлено авторські твори та реконструкції пряничних дощок зі старовинних зразків, зокрема з каталогу пряничних форм Полтавського земства, виданого на поч. ХХ ст. В цей час, і ще раніше – в ХІХ ст. сформувались потужні пряничні цехи на Полтавщині, відомі далеко за межами регіону. Форми пряників-медівників виготовляли з твердої деревини технікою контурного і контррельєфного різьблення, демонструючи високу професійну майстерність та високий художньо-мистецький хист у виконанні. Вирізані на прямокутних, зрідка квадратних, восьмикутних й круглих формах фігури вазонів, пташок, риб, тварин і людей, різнилися за призначенням: «подарункові», «візитні», «поминальні», «весільні» та ін. Архаїчні образи були тісно пов’язані з народним світоглядом, святковими українськими традиціями, де вироби з тіста мали важливе ритуально-обрядове значення.

Ритуальне печиво з рельєфним зображенням в багатьох країнах світу випікали з дуже давніх часів. До сьогодні збереглася китайська традиція випічки за допомогою пряничної форми, так званий уебін, або мункейк – «місячний пряник», історія виникнення якого пов’язана з поклонінням місяцю, відома з 420 р. н.е. Європейське Різдво неможливо уявити без горіхових нюрнбергських, франкфуртських марципанових пряників, історія їх виготовлення сягає часів середньовіччя. У найближчих сусідів центрами випікання пряників були Торунь (Польща) і Пардубице (Чехія).

Володимир Маркар’ян відіграв провідну роль у поверненні до давніх традицій виготовлення форм та випікання традиційних пряників в Україні. За виготовленими ним традиційними та новоствореними формами вже багато років працюють пекарські підприємства у Києві та Полтаві.

Володимир Маркар’ян народився 1954 року в м.Полтава. Закінчив Полтавський інженерно – будівельний інститут та Московський народний університет мистецтв імені Крупської. З 2006 року Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Учасник багатьох всеукраїнських, міжнародних виставок (Австрія, Сербія, Польша), симпозіумів, фестивалів та ярмарків. З 2011 року почав активно займатися відродженням старовинної техніки – ручної вибійки на тканині та виготовлення дерев’яних форм для керамічних кахлів. Мешкає в Полтаві.

Якщо Ви знайшли помилку в тексті, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Радимо придбатиДо крамнички
Що нового?Всі новини
Підпишіться на розсилкуЗгорнути
1150 людей вже підписалися
Новини проектуДивитися всі
Свіжі відгуки
Рукотвори, 2009-2024.Власниками дописів, світлин або видива є його автори.
Вітаємо поширення змісту з обов’язковим посиланням на джерело.
Проект працює на двигунці Wordpress
Утнув та оздобив: Богдан Гдаль
Facebook livejournal RSS/Feed

Повідомте про помилку

Увага! Слід заповнити всі поля!
Email-адреса має бути справжньою!

Первинний текст:

Ваше виправлення:

Ваше ім’я:

Ваша email-адреса:

Надіслати
Закрити