Майстер-класи з виготовлення пташок з тіста
Дата події:
|
Місце події:Центр народознавства “Козак Мамай” |
Більше відомостей:
До свята «Сорок Святих» (22 березня) з 13 до 21 березня в одній із хат на «Мамаєвій Слободі» власноруч можна виготовити та спекти ритуальне печиво у вигляді «жайворонка», «сороки» чи «буслика».
«На Сорок Святих – сорока іменинниця», – казали наші прадіди. Вважалося що в день Сорока Святих сорока кладе в своє гніздо 40 прутиків, а з вирію повертаються пернаті – сорок різних видів. Готуючись до цього дня господині пекли печиво у формі пташечок із дзьобиками та крильцями, гребінчиками та хвостиками. Нерідко їх садовили на бублик, неначе на гніздечко. Очі таких пташечок робили із родзинок або ж калинових ягід. Печиво обливали медом чи цукровою поливою. А ще господині нанизували «пташечок» на вишневі прутики і так запікали, щоб потім роздати сусідським дітлахам. В різних областях України це печиво іменували по-різному, здебільшого це були назви птахів – «жайворонки», «буслики», «сороки», «птички», «пташки».
Люб’язно запрошуємо Вас придбати, або власноруч виготовити та спекти у справжнісінькій українській печі в одній із хат «Мамаєвої Слободи», або ж «Шинку – коса над чаркою» печиво – «жайворонок», «сорока» чи «буслик» за прабабусиними рецептами.
Домовитись про проведення майстер-класу або ж придбати печиво у вигляді “жайворонка”, «буслика» чи «сороки» можна за тел. 361-98-48; 093-872-48-77.
Додаткова інформація на mamajeva-sloboda.ua