З теплих країв вже давно прилетіли пернаті, огніздилися й навели пташенят. Та обрядові печива у формі птахів, які традиційно випікали на початку весни й ними закликали з вирію пташок, для малечі завжди в радість. Майстер-клас з виготовлення таких смаколиків нещодавно відбувся у Пирогові в рамках Всеукраїнського дитячого фольклорного фестивалю “Орелі”.
Жайворонки з тіста
Складники:
- 180 г – молока
- 3 столові ложки – цукру
- 0,5 чайної ложки – солі
- 1 пачка – ванільного цукру
- 1,5 чайної ложки – сухих дріжджів (чи 20 г живих)
- 50 мл – олії
- приблизно 4 склянки – борошна
- мармелад, або варення
Опис:
В теплому молоці розчинити цукор, сіль. Додати просіяне борошно, змішане з дріжджами і ваніліном. Далі додати олію і вимішувати, поки тісто не стане еластичним. Дати підійти 1 годину. Розділити тісто на шматки, як два грецьких горіхи. Кожен шматочок розкотити, змастити мармеладом і скрутити рулетиком. Краї добре защипати.
З утвореного джгутика скрутити вузлик. Один кінець розпластати і зробити надрізи ножем, формуючи хвіст. Із другого кінця сформувати голову, дзьоб.
Змастити яйцем і випікати 25 хвилин при 180 градусах.
Закарпатські медівнички
Складники:
- 150 г – масла
- 10 столових ложок – молока
- 3 столові ложки – меду
- 3 яйця
- Півлітра цукру
- Півчайної ложки – соди, або розпушувач
- 6 склянок – борошна
Опис:
Масло, молоко, мед, яйця, цукор змішати та розчинити на паровій бані. Коли маса стане однорідною, у гарячу суміш всипати 6 склянок борошна. Замісити тісто, й опісля додати півчайної ложки соди. Перемішати. Розкачати тісто й видавлювати формочками печиво. Коли ставимо у піч, змастити яйцем.
Рукотвори
Рецепт та світлини жайворонків з тіста cookorama.net
Рецепт Закарпатських медівничків від майстрині традиційного пряника Леоніди Прончук