26 Тра 2010 16:50 Як зробити

Птахи з тіста

Птахи з тіста

З теплих країв вже давно прилетіли пернаті, огніздилися й навели пташенят. Та обрядові печива у формі птахів, які традиційно випікали на початку весни й ними закликали з вирію пташок, для малечі завжди в радість. Майстер-клас з виготовлення таких смаколиків нещодавно відбувся у Пирогові в рамках Всеукраїнського дитячого фольклорного фестивалю “Орелі”.

Жайворонки з тіста

жайворонки з тіста

Складники:

  • 180 г – молока
  • 3 столові ложки – цукру
  • 0,5 чайної ложки – солі
  • 1 пачка – ванільного цукру
  • 1,5 чайної ложки – сухих дріжджів (чи 20 г живих)
  • 50 мл – олії
  • приблизно 4 склянки – борошна
  • мармелад, або варення

Опис:
В теплому молоці розчинити цукор, сіль. Додати просіяне борошно, змішане з дріжджами і ваніліном. Далі додати олію і вимішувати, поки тісто не стане еластичним. Дати підійти 1 годину. Розділити тісто на шматки, як два грецьких горіхи. Кожен шматочок розкотити, змастити мармеладом і скрутити рулетиком. Краї добре защипати.

тісто

З утвореного джгутика скрутити вузлик. Один кінець розпластати і зробити надрізи ножем, формуючи хвіст. Із другого кінця сформувати голову, дзьоб. пташка з тіста

Вставити очі з гвоздичок.
гвоздика

Змастити яйцем і випікати 25 хвилин при 180 градусах.

Закарпатські медівнички

пряник-пташка

Складники:

  • 150 г – масла
  • 10 столових ложок – молока
  • 3 столові ложки – меду
  • 3 яйця
  • Півлітра цукру
  • Півчайної ложки – соди, або розпушувач
  • 6 склянок – борошна

Опис:
Масло, молоко, мед, яйця, цукор змішати та розчинити на паровій бані. Коли маса стане однорідною,  у гарячу суміш всипати 6 склянок борошна. Замісити тісто, й опісля додати півчайної ложки соди. Перемішати. Розкачати тісто й видавлювати формочками печиво. Коли ставимо у піч, змастити яйцем.

пряник

пташки з тіста

закарпатський медівник

Рукотвори

Рецепт та світлини жайворонків з тіста cookorama.net
Рецепт Закарпатських медівничків від майстрині традиційного пряника Леоніди Прончук