18 Гру 2011 11:05 Як зробити

Полтавські “миколайчики” руками дітей та майстра

Полтавські “миколайчики” руками дітей та майстра

Медових «миколайчиків» ліпили та випікали маленькі полтавці напередодні Дня святого Миколая. Майстер-клас для учнів двох третіх класів загальноосвітньої школи № 38 в музеї-садибі Володимира Галактіоновича Короленка провів майстер з різьблення по дереву, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Володимир Вартанович Маркар’ян. Він зробив для пряників спеціальні дерев’яні форми.

Перші кроки у ліпленні пряників

Пряничні форми Володимира Маркар’яна. Тісто закладають всередину форм, притискають, а потім звідти “вибивають”

Іншими дерев’яними заготовками видавлюють форми

Пряники ставлять у піч на 15-20 хвилин

Більшість дітей тісто тримали в руках не вперше. Проте справжніх медових пряників не ліпив ще ніхто. Принаймні так на запитання майстра хором відповідали діти. Виявилося, що це важка робота. Викачувати тісто та викладати його у формочки не так і легко.

Школярів поділили на дві команди. Одна команда лiпила зимового Миколая, iнша – весняного. Змогу потримати в руках тісто та зробити з нього пряничок або його частинку зміг кожен. Цікаво, що із захопленням ліпили тісто не лише дівчата, а й хлопці. Не втрималися й вчителі, які допомагали учням, а «вибивав» пряники з форми Володимир Маркар’ян.

– Окрім форми для «миколайчика», я зробив ще форми у вигляді птахів, рибок, коників та козака Мамая. Остання – виключно полтавська. Саме такі пряники традиційно в Україні випікали на зимовго та весняного Миколая, – говорить Володимир Маркар’ян. – Оскільки на зимовго Миколая завжди був піст, тісто ліпили пісне, але ми у своє тісто, крім меду, додали ще й масло та яйця. Так смачніше!

Випікаються такі пряники 15 хвилин. Потім спечених «миколайчиків» роздали дітям.

Миколайчики

Стародавню традицію випікати медові пряники у Короленківському музеї вперше ініціювали Полтавський обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Літературно-меморіальний музей В.Г. Короленка.

Сюжет про цей захід на полтавському телебаченні

Рецепт традиційних “миколайчиків”

від авторки кулінарних бестселерів Дарії Цвек

Інгредієнти

Тісто:
600 г борошна
150 г маргарину
200 г цукру
2 яйця + 2 жовтки
150 г рідкого меду
по 0,5 чайної ложки меленої кориці та гвоздики
1 чайна ложка соди
2 столові ложки сметани

Для глазурі:
1 склянка цукрової пудри
1 білок
0,5 чайної ложки лимонного соку

До просіяного борошна всипати соду і додати натертий на крупній тертці маргарин, посікти все разом. Додати яйця, жовтки, сметану, цукор, спеції і мед, замісити тісто і залишити в холодильнику на ніч. З охолодженого тіста розкачати паляниці завтовшки 0,5 см, прикласти форми з картону і вирізати “миколайчиків”, або ж зробити їх за допомогою відповідних дерев’яних форм.

Викласти пряники на змащене і притрушене борошном деко. Випікати при 180 градусах до золотистого кольору. Готові “миколайчики” охолодити і покрити глазур’ю. Для приготування глазурі збити білок на круту піну, поступово всипаючи цукор-пудру і додаючи лимонний сік.

Перед випіканням поверхню медяників можна змастити збитим яйцем.

Текст та світлини Ольги Правденко (kolo.poltava.ua), Алли Маркар’ян
Рецепт smakota.org.ua

“Рукотвори”