Шукаємо приміщення у центрі Києва Більше не показуватиX

Птахи з тіста

Птахи з тіста

З теплих країв вже давно прилетіли пернаті, огніздилися й навели пташенят. Та обрядові печива у формі птахів, які традиційно випікали на початку весни й ними закликали з вирію пташок, для малечі завжди в радість. Майстер-клас з виготовлення таких смаколиків нещодавно відбувся у Пирогові в рамках Всеукраїнського дитячого фольклорного фестивалю «Орелі».

Жайворонки з тіста

жайворонки з тіста

Складники:

  • 180 г — молока
  • 3 столові ложки — цукру
  • 0,5 чайної ложки — солі
  • 1 пачка — ванільного цукру
  • 1,5 чайної ложки — сухих дріжджів (чи 20 г. живих)
  • 50 мл — олії
  • приблизно 4 склянки — борошна
  • мармелад, або варення

Опис:
В теплому молоці розчинити цукор, сіль. Додати просіяне борошно, змішане з дріжджами і ваніліном. Далі додати олію і вимішувати, поки тісто не стане еластичним. Дати підійти 1 годину. Розділити тісто на шматки, як два грецьких горіхи. Кожен шматочок розкотити, змастити мармеладом і скрутити рулетиком. Краї добре защипати.

тісто

З утвореного джгутика скрутити вузлик. Один кінець розпластати і зробити надрізи ножем, формуючи хвіст. Із другого кінця сформувати голову, дзьоб. пташка з тіста

Вставити очі з гвоздичок.
гвоздика

Змастити яйцем і випікати 25 хвилин при 180 градусах.

Закарпатські медівнички

пряник-пташка

Складники:

  • 150 г. – масла
  • 10 столових ложок – молока
  • 3 столові ложки – меду
  • 3 яйця
  • Півлітра цукру
  • Півчайної ложки — соди, або розпушувач
  • 6 склянок — борошна

Опис:
Масло, молоко, мед, яйця, цукор змішати та розчинити на паровій бані. Коли маса стане однорідною,  у гарячу суміш всипати 6 склянок борошна. Замісити тісто, й опісля додати півчайної ложки соди. Перемішати. Розкачати тісто й видавлювати формочками печиво. Коли ставимо у піч, змастити яйцем.

пряник

пташки з тіста

закарпатський медівник

Рукотвори

Рецепт та світлини жайворонків з тіста cookorama.net
Рецепт Закарпатських медівничків від майстрині традиційного пряника Леоніди Прончук

Якщо Ви знайшли помилку в тексті, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

8 відгуків

  1. Доброго дня. Хочемо цього літа трохи помандрувати країною, побачити наші найкращі місця, мистецтва... Підкажіть, якої пори найкраще їхати до Пирогова? На що варто очікувати? Як правильніше організувати проживання, проїд, харчування? У нас є власний автомобіль, будемо добиратися ним. Маємо двох діток — 5 років та 6 місяців. Хочеться так вгадати, аби і старшій було цікаво, і меншій комфортно. Будемо дуже вдячні за пораду. 🙂

    • Краще їхати зараз. Цвітуть дерева. Біленьке все..

      Або коли ярмарки там будуть. Тоді і експозицію роздивитесь і сувенірів накупляєте. Автомобілем зручно бо це на околиці Києва, де міста фактично немає. З одного боку ліс, з іншого поле. Щодо готелів то треба шукати. Дивлячись на що Ви орієнтуєтесь. Загалом готелі в Києві недешеві. Але можна якийсь підказати, просто Ви загалом зорієнтувалися в цінах.

      • Дякую Вам, Богдане, за відповідь. Щодо розкладу фестивалів Пирогова — не знайшла даних за 2011-ий рік, але за аналогією з 2009—2010 вивела собі такий приблиний графік на травень-червень: травень: 8-9 — Весняна ярмарка; 16 — День дит творчості; 28 — Змієрія; червень: 5-6 — День вишивальниці та ткалі; 12 — Трійця; 12-13 — День різьбяра та майстра плетіння; 20 — Сінокос; 26-27 — День гончара та коваля. Мабудь на один з цих днів і будемо планувати поїздку. Хто має точнішу інформацію, буду вдячна за уточнення.

  2. Таня says:

    Дякую за птахів. Хочу спробувати зробити таких смачних курчаток.

  3. Марія says:

    Підкажіть, у кого можна замовити таку ж форму півника?

Додати відгук

ОголошенняЯк замовити
Terra Incognita: подорожі, активний туризм, екскурсії Україною Творча майстерня Олександри Теліженко
Ярмарок до Миколая в Музеї Івана Гончара

Підпишіться на розсилкуЗгорнути
1131 людина вже підписалася
Що нового?Всі новини
Наші новини на Google+
Новини проектуДивитися всі
Свіжі відгуки
Рукотвори, 2009-2016.Власниками дописів, світлин або видива є його автори.
Вітаємо поширення змісту з обов’язковим посиланням на джерело.
Проект працює на двигунці Wordpress
Утнув та оздобив: Богдан Гдаль
Facebook livejournal RSS/Feed

Повідомте про помилку

Увага! Слід заповнити всі поля!
Email-адреса має бути справжньою!

Первинний текст:

Ваше виправлення:

Ваше ім’я:

Ваша email-адреса:

Надіслати
Закрити