Шукаємо приміщення у центрі Києва Більше не показуватиX

Полтавські «миколайчики» руками дітей та майстра

Полтавські «миколайчики» руками дітей та майстра

Медових «миколайчиків» ліпили та випікали маленькі полтавці напередодні Дня святого Миколая. Майстер-клас для учнів двох третіх класів загальноосвітньої школи № 38 в музеї-садибі Володимира Галактіоновича Короленка провів майстер з різьблення по дереву, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Володимир Вартанович Маркар’ян. Він зробив для пряників спеціальні дерев’яні форми.

Перші кроки у ліпленні пряників

Пряничні форми Володимира Маркар'яна. Тісто закладають всередину форм, притискають, а потім звідти "вибивають

"

Іншими дерев'яними заготовками видавлюють форми


Пряники ставлять у піч на 15-20 хвилин

Більшість дітей тісто тримали в руках не вперше. Проте справжніх медових пряників не ліпив ще ніхто. Принаймні так на запитання майстра хором відповідали діти. Виявилося, що це важка робота. Викачувати тісто та викладати його у формочки не так і легко.

Школярів поділили на дві команди. Одна команда лiпила зимового Миколая, iнша – весняного. Змогу потримати в руках тісто та зробити з нього пряничок або його частинку зміг кожен. Цікаво, що із захопленням ліпили тісто не лише дівчата, а й хлопці. Не втрималися й вчителі, які допомагали учням, а «вибивав» пряники з форми Володимир Маркар’ян.

– Окрім форми для «миколайчика», я зробив ще форми у вигляді птахів, рибок, коників та козака Мамая. Остання – виключно полтавська. Саме такі пряники традиційно в Україні випікали на зимовго та весняного Миколая, – говорить Володимир Маркар’ян. – Оскільки на зимовго Миколая завжди був піст, тісто ліпили пісне, але ми у своє тісто, крім меду, додали ще й масло та яйця. Так смачніше!

Випікаються такі пряники 15 хвилин. Потім спечених «миколайчиків» роздали дітям.

 Миколайчики

Стародавню традицію випікати медові пряники у Короленківському музеї вперше ініціювали Полтавський обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Літературно-меморіальний музей В.Г. Короленка.

Сюжет про цей захід на полтавському телебаченні

Рецепт традиційних «миколайчиків»

від авторки кулінарних бестселерів Дарії Цвек

Інгредієнти

Тісто:
600 г. борошна
150 г. маргарину
200 г. цукру
2 яйця + 2 жовтки
150 г. рідкого меду
по 0,5 чайної ложки меленої кориці та гвоздики
1 чайна ложка соди
2 столові ложки сметани

Для глазурі:
1 склянка цукрової пудри
1 білок
0,5 чайної ложки лимонного соку

До просіяного борошна всипати соду і додати натертий на крупній тертці маргарин, посікти все разом. Додати яйця, жовтки, сметану, цукор, спеції і мед, замісити тісто і залишити в холодильнику на ніч. З охолодженого тіста розкачати паляниці завтовшки 0,5 см, прикласти форми з картону і вирізати «миколайчиків», або ж зробити їх за допомогою відповідних дерев'яних форм.

Викласти пряники на змащене і притрушене борошном деко. Випікати при 180 градусах до золотистого кольору. Готові «миколайчики» охолодити і покрити глазур'ю. Для приготування глазурі збити білок на круту піну, поступово всипаючи цукор-пудру і додаючи лимонний сік.

Перед випіканням поверхню медяників можна змастити збитим яйцем.

Текст та світлини Ольги Правденко (kolo.poltava.ua), Алли Маркар'ян
Рецепт smakota.org.ua

«Рукотвори»

Якщо Ви знайшли помилку в тексті, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

7 відгуків

  1. Лiлiя says:

    Яка краса!

  2. Світлана Бондар says:

    Цікава технологія і гарна ідея для малечі!

  3. Уляна says:

    де можна придбати Пряничні форми Володимира Маркар'яна.

  4. Доброго здоровья автору сайта. Хотелось бы тоже узнать про такие прекрасные формы для пряников. Мы на сайте www.retseptik.com много разной выпечки выкладываем, такими истинно национальными пряниками можно дополнить коллекцию рецептов.

Додати відгук

ОголошенняЯк замовити
Terra Incognita: подорожі, активний туризм, екскурсії Україною Творча майстерня Олександри Теліженко
Ярмарок до Миколая в Музеї Івана Гончара

Підпишіться на розсилкуЗгорнути
1131 людина вже підписалася
Що нового?Всі новини
Наші новини на Google+
Новини проектуДивитися всі
Свіжі відгуки
Рукотвори, 2009-2016.Власниками дописів, світлин або видива є його автори.
Вітаємо поширення змісту з обов’язковим посиланням на джерело.
Проект працює на двигунці Wordpress
Утнув та оздобив: Богдан Гдаль
Facebook livejournal RSS/Feed

Повідомте про помилку

Увага! Слід заповнити всі поля!
Email-адреса має бути справжньою!

Первинний текст:

Ваше виправлення:

Ваше ім’я:

Ваша email-адреса:

Надіслати
Закрити