Шукаємо приміщення у центрі Києва Більше не показуватиX

Медова паска з Мамаєвої Слободи

Медова паска з Мамаєвої Слободи

Найсмачніші страви ті, що приготовані у справжній печі. З цією думкою погодяться усі, хто хоча б раз такі куштував. Рукотвори вирішили перевірити, як смакує Великодня паска, спечена у печі за усіма канонами. За рецептом ми подалися до Мамаєвої Слободи, де кожна хата цього скансену має робочу піч.

Як і має бути, пекли на Слободі паски у Чистий четвер. Паска — це не просто ритуальний хліб, вона символізує тіло Христове і до її випікання треба підходити особливо натхненно, — каже кухарка Люба, що працює на Слободі. За її словами, випікати паски треба в доброму настрої та з чистими думками, а також з молитвами до Бога.

Є багато різних рецептів пасок — звичайна, сирна, ванільна, сметанна — та ще багато яких понавигадували. Люба ж нам показала, як спекти традиційну медову паску. У вправних руках кухарки це здалося не так вже й складно.

приготування паски

Замішували тісто у великій глиняній макітрі

Отже, для приготування медової паски потрібно:

  • 300 г. молока
  • 40 г. дріжджів
  • 250 г. цукру
  • 100 г. меду
  • 5 жовтків
  • 1 кг борошна
  • Родзинки за смаком

В підігріте молоко додаємо дріжджі, перемішуємо їх так, щоб повністю розчинилися. Додаємо частину цукру і трохи борошна. Перемішуємо суміш до однорідної маси. Ставимо у тепле місце, щоб піднялося.

Опісля додаємо жовтки, мед, цукор, що лишився, родзинки, борошно і добре вимішуємо. Ставимо в тепле місце на півгодини, щоб тісто підійшло.

складники паски

Продукти

Як підійде, формуємо з тіста невеликі хлібці. Кладемо їх у змазані маслом форми і ставимо у тепле місце, щоб тісто піднялося ще раз, але вже у самій формі.

тісто

Ділимо тісто на три частини


хлібці

Формуємо хлібці, підгинаючи бокові частини тіста під низ


паска

Кладемо тісто у добре змащену маслом форму

Коли підійде, прикрашаємо хлібець — викладаємо зверху хрест, змащуємо жовтками.

тісто

Робимо хрест на паску


hrest

Викладаємо його посередині хлібця


косичка

Дехто прикрашає паску ще й плетивом


жовток

Опісля змащуємо жовтком

Ставити у піч паску слід тоді, коли дрова вже перегоріли і залишився тільки жар. Випікати при температурі 200 градусів 30-40 хвилин.

піч

Спекотно:-)


піч

Справжня піч, що "дихає". Коли піч нагрівається, тріщина у ній розходиться, а коли охолоджується - сходиться.


паска

Ставимо паску в піч


піч

Посуваємо рогачем

За словами Люби, краще паску в печі не турбувати, щоб вона «не впала». Перед тим можна накрити зверху папером, щоб не підгоріла. Коли прийде час виймати паску, то перевіряють її на готовність так — добре випечена паска разом з формою буде легкою.

Паска добряче підрум'янилася, але від цього не менш смачна!


paska

Великодня паска

Для замішування тіста здавна використовували спеціальні діжки з кришкою, виготовлені з береста (вид дерева — Рукотвори). До них господиня нікого не підпускала й нікому не позичала, — розповідає директор Центру народознавства «Козак Мамай» Костянтин Олійник.

Олійник Костянтин— Вважалося, якщо хтось сторонній скористається діжкою для замісу тіста, то буде неврожай, родина бідуватиме. Власне, це така хатня добра магія. Якщо господиня добре доглядала за цією діжечкою, то у ній добре сходив хліб. А відомо, що у наших прабабусь хліб міг не черствіти по кілька тижнів.

Коли пекли паски, температура в кімнаті повинна була бути сталою, ніхто не повинен грюкати, кричати, бігати. Господиня зачиняла хату, не допускала нікого, тому що відбувалося таїнство, паска – це не просто хліб, це святий хліб.

Катерина Качур, Богдан Гдаль (фото), «Рукотвори»

Якщо Ви знайшли помилку в тексті, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Додати відгук

ОголошенняЯк замовити
Terra Incognita: подорожі, активний туризм, екскурсії Україною Творча майстерня Олександри Теліженко
Ярмарок до Миколая в Музеї Івана Гончара

Підпишіться на розсилкуЗгорнути
1130 людей вже підписалися
Що нового?Всі новини
Наші новини на Google+
Новини проектуДивитися всі
Свіжі відгуки
Рукотвори, 2009-2016.Власниками дописів, світлин або видива є його автори.
Вітаємо поширення змісту з обов’язковим посиланням на джерело.
Проект працює на двигунці Wordpress
Утнув та оздобив: Богдан Гдаль
Facebook livejournal RSS/Feed

Повідомте про помилку

Увага! Слід заповнити всі поля!
Email-адреса має бути справжньою!

Первинний текст:

Ваше виправлення:

Ваше ім’я:

Ваша email-адреса:

Надіслати
Закрити