10 Кві 2013 17:35 Вісті

Туркменам показали Петриківський розпис

Туркменам показали Петриківський розпис

27-29 березня 2013 року в туркменській столиці з великим успіхом пройшли Дні культури України в Туркменістані. У рамках проведених культурних заходів жителі Ашгабату змогли ознайомитися з культурою і мистецтвом українського народу.

27 березня у Палаці мукамів Національного культурного центру Туркменістану відбулося урочисте відкриття Днів культури України. Серед тисячної аудиторії на церемонії відкриття були присутні керівники сфери культури, представники громадських організацій, дипломатичних місій, акредитованих в Туркменістані, засобів масової інформації, творча інтелігенція та молодь.

Туркменістан

Перед концертом із вітальним словом до учасників творчого форуму звернувся Міністр культури України Леонід Новохатько. У програму великого концерту майстрів культури і мистецтв України увійшли яскраві номери у виконанні прославленого українського колективу – Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня».

28 березня в Національній бібліотеці Національного культурного центру Туркменістану відбулася презентація другого, третього і четвертого томів книги Президента Туркменістану, академіка Академії наук, доктора медичних наук, професора Гурбангули Бердимухамедова “Лікарські рослини Туркменістану», виданих українською мовою.
Під час презентації виступив з промовою Посол України в Туркменістані Валентин Шевальов, керівник компанії «Інтербудмонтаж» Володимир Петрук, а також представники Академії наук Туркменістану, Міністерства охорони здоров’я, діячі культури, громадських організацій, столичних бібліотек, ЗМІ, студентська молодь.

Дні української культури в Туркменістані

Дні української культури в Туркменістані

Дні української культури в Туркменістані

Дні української культури в Туркменістані

У столичному Музеї образотворчих мистецтв Туркменістану була представлена виставка, експозицію якої склали художні голограми та зразки Петриківського живопису. Святкову атмосферу у виставковій залі створювала українська народна музика, яка звучала у виконанні ансамблю Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня».

З історією, мотивами і стилістичними особливостями цього виду прикладного мистецтва відвідувачів виставки познайомила народний художник України Галина Назаренко. Вона ж провела для присутніх майстер-клас, продемонструвавши унікальну техніку петриківського розпису.

Дні української культури в Туркменістані

Дні української культури в Туркменістані

Дні української культури в Туркменістані

У цей же день в кіноконцертному центрі «Ватан» відбувся концерт прославленого українського колективу – Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня».

У рамках Днів культури України в Туркменістані відбувся кінопоказ титулований і улюблений глядачами різних поколінь художніх кінострічок минулого століття – режисера Леоніда Бикова «У бій ідуть одні «старики»» та не менш популярна кінокомедія «За двома зайцями».

29 березня у Палаці муках Національного культурного центру Туркменістану відбулася урочиста церемонія закриття творчого форуму та заключний гала-концерт українських та туркменських майстрів культури та мистецтва.

turkmenistan.mfa.gov.ua, світлини Галини Назаренко