10 Січ 2011 16:28 Огляди

Комсомольськ збирає митців для творчих обмінів та дискусій

Комсомольськ збирає митців для творчих обмінів та дискусій

Місто Комсомольськ на Полтавщині відоме не тільки пам’ятником бабусі, яка продає насіння. Ще там щороку відбувається всеукраїнська науково-практична конференція «Український дивограй», на якій обговорюють давні звичаї та обряди, традиції, проблеми та досягнення в народних промислах. На неї запрошують науковців, майстрів, педагогів з учнями, всі, хто може і бажає поділитися своїми творчими набутками.

Востаннє конференція відбулася у жовтні 2010 року. У ній взяли участь близько 100 учасників з м. Комсомольськ, с. Дмитрівка, м. Миколаїв, смт Опішня, смт Решетилівка, м.Кіровоград, м.Полтава, с. Петриківка, делегація з м. Борисполя, тощо.

Формат конференції має свої особливості. Тут у ненав`язливій формі учні прилучаються до різних ремесел, знайомляться з різними видами декоративно-прикладного мистецтва, притаманні Україні. Майстри передають підліткам свої вміння та навички через майстер-класи. Така форма спілкування майстра з дитиною є тим шляхом завдячуючи якому і буде збережена національна культура.

З великим захопленням діти вчилися виготовляти “казкове дерево” – дерево щастя із бісеру, народні вузлові ляльки, картини з піску, килимові золоті рибки; випікати весняних жайворонків (Олена Щербань), різдвяних миколайчиків. Особливо вразило присутніх виготовлення опішнянської кераміки, петриківський розпис, оригінальні українські мальовки заслуженого майстра народного мистецтва Євгена Пілюгіна з Решетилівки.

Пілюгін Євген Іванович, заслуженний майстер народної творчості України (смт Решетилівка):

«Мені хотілося на своєму майстер класі, щоб діти доторкнулися до джерел народного малювання-українських мальовок, відчули фарби природи, фарби літа… Хотілося донести, що насправді все дуже просто: пензлик із кошачої шерсті, загострені або обмотані тканиною палички і просто пальці. Саме такі прості інструменти дозволяють створювати самобутні образи. Технологія фарби теж дуже проста і в той же час унікальна. Яєчний жовток змішаний з фарбою, а іноді з соком».

В рамках конференції були проведені виставки композицій із соломки Людмили Дадіані, прикрас Надії Черневської, виробів опішнянської кераміки, тканих ляльок Олександри Пренко, фотоматеріалів на тему: “Україна моя мальовнича” Шабанова Петра, експонатів із музеїв шкіл-учасниць конференції.

Черневська Надія, співкоординатор проекту, керівник етномайстерні “Дивограй”:

«Я вже п`ять років співпрацюю з першою школою і є активним учасником проекту “Український дивограй”. Насправді дуже важко, так би мовити, заманити до нас у Комсомольськ людей, переконана, якби такий захід проходив у великому місті, це було б робити набагато легше. Особливо, це стосується дитячих команд, бо батьки не дають гроші на проїзд у якийсь там Комсомольськ (харчування і проживання ми забезпечуємо). Так мені розповідали керівники-майстри, що працюють з учнями.

А втім, мене в котрий раз здивували мої дівчатка. Здавалося, яких тільки солодощів зараз немає в магазині, а вони з такою наснагою ліпили весняних жайворонків і різдвяних “миколайчиків”, а потім куштували їх, мов би нічого кращого в житті не пробували.

Конференція, яка пройшла, ще раз підтвердила, що насправді сучасним дітям близька і зрозуміла наша національна культура, треба тільки вміти донести її до серця дитини».

Про проект

Молодіжний проект «Національно-патріотичне виховання молоді через вивчення та впровадження в життя давніх українських звичаїв, обрядів, традицій, народних промислів “Український дивограй”» Комсомольської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 з поглибленим вивченням української мови та літератури Комсомольської міської ради Полтавської області.

Автори проекту:

  • Наталя Анатолівна Тягай, директор школи
  • Наталя Петрівна Манько, заступник директора з виховної роботи
  • Координатор проекту: Тетяна Володимирівна Оробченко, начальник міської служби в справах сім’ї та молоді
  • Співкоординатор проекту: Черневська Надія В`ячеславівна, керівник етномайстерні “Дивограй”.

Проект був розроблений на базі шкільного музею народознавства “Диво”, який офіційно зареєстрований вже більше 12 років, а в 2008 році йому присвоєно звання “Зразковий”. Музейні активісти вивчають та впроваджують в сучасне життя давні українські звичаї та традиції. При музеї працює етно майстерня “Дивограй”(керівник Черневська Н.В.), в якій діти вивчають історію виникнення та виготовляють народні ляльки Середньої Наддніпрянщини, та гурток “Піщана веселка” (керівник учитель географії Щербан О.В.), де діти створюють картини з піску на національну тематику.

Молодіжний проект бере участь в реалізації молодіжної політики в місті Комсомольську на період до 2014 року через Центр глобального молодіжного партнерства за підтримки міської влади.

Світлини надала Надія Черневська 

“Рукотвори”