18 Тра 2013 17:40 Огляди

У Черкасах презентували виставку народних ляльок, створених дітьми з усієї України

У Черкасах презентували виставку народних ляльок, створених дітьми з усієї України

16 травня у Черкасах підбили підсумки Всеукраїнського конкурсу української народної ляльки серед дітей. Переможців визначили у номінаціях: «Традиційна вузлова лялька», «Авторська українська текстильна лялька з вишитими елементами», «Лялька з природних матеріалів» та «Колективні композиції». Загалом у конкурсі взяли участь близько 150 школярів, які представили 111 робіт.

Спершу організатори планували обрати найкращу автентичну ляльку лише серед дітлахів Черкаської області. Однак конкурс вийшов за межі Черкащини, і своїх українських ляльок надіслали діти із Тернопільщини, Львівщини, Київщини та Луганщини.

«Ставили за мету популяризувати традиційну ляльку, відроджувати традиції. Аби дітки спитали у своїх бабусь, які раніше були ляльки, який був одяг. Щоб разом із мамою чи бабусею зробили ту ляльку. Хоча наші учасники робили їх не лише з рідними, а й з керівниками гуртків. Втім, передача досвіду між поколіннями у будь-якому випадку відбувається», – зазначає організатор конкурсу Лідія Колесник, переможниця І Всеукраїнського конкурсу народної ляльки, проведеного “Рукотворами” влітку 2011 року.

Лідія Колесник

Лідія Колесник нагороджує Юлію Гейну, зокрема і глечиком від проекту “Рукотвори” 🙂

Поза конкурсом свої роботи надіслали двоє семирічних хлопчиків зі слабким зором із Черкаської спецшколи-інтернату, а також 23-річна дівчина з ДЦП.

А переможцями конкурсу, які зайняли І-ше місце, в різних номінаціях стали:

–  Номінація “Колективна композиція”, назва роботи “Галицьке весілля” – Гейна Юлія, 10 р., Максимів Юлія, 10 р., Канчук Софія, 11 р., Шишковська Софія, 11 р., Токарчук Валерія, 10 р., Тернопіль.

– Номінація “Авторська українська текстильна лялька з вишитими елементами”, І вікова категорія (далі в.к.) – Єфіменко Валерія, 10 р., Умань.

“Традиційна вузлова лялька”, І в.к.,  – Бузницька Анастасія , 9 р., Черкаси.

Традиційна вузлова лялька

“Традиційна вузлова лялька”, ІІ в.к., “Дівчина-калина” – Чечет Анастасія, 15 р., Бровари.

Традиційна вузлова лялька

“Традиційна вузлова лялька”, ІІ в.к., “Чигиринська наречена” – Діденко Анастасія, 12 р., Чигирин.

Традиційна вузлова лялька

“Традиційна вузлова лялька”, І місце, ІІ в.к. – Плавань Роман, 13 р., Черкаси.

Традиційна вузлова лялька

“Традиційна вузлова лялька”, І місце, ІІ в.к. – Карпенко Андрій, 12 р., Черкаси.

Традиційна вузлова лялька

“Традиційна вузлова лялька”, ІІ в.к., “Галичанка” – Щур Надія, 10 р., Тернопіль.

Традиційна вузлова лялька

“Традиційна вузлова лялька”, ІІІ в.к. – учні 9-А класу ЗОШ І-ІІІ ст.№ 19, Черкаси.

Традиційна вузлова лялька

Перед нагородженням переможців був семінар з виготовлення ляльки від маленької Ані та її бабусі Алли Шушкевич з Тернополя.

Виготовлення ляльки-мотанки

Виготовлення ляльки

Своїми враженнями від конкурсу і Черкас поділилася Галина Дудар, вчителька і керівник проекту “Галицьке весілля”, за який Юлія Гейна, Юлія Максимів, Софія Канчук, Софія Шишковська і Валерія Токарчук здобули перше місце в номінації “Колективна композиція”:

Галина Дудар з учнями

Галина Дудар з учнями

“Про Всеукраїнський конкурс ляльки-мотанки для школярів Черкаської області ми дізнались від Лідії Колесник. З нею два роки тому я познайомилась у Києві під час І Всеукраїнського конкурсу ляльки-мотанки «Твоя лялька хоче стати знаменитою» (організований інтернет-проектом “Рукотвори” – авт.). Тоді Лідія Колесник стала переможницею. І от дізнавшись, що вона вирішила організувати цей конкурс для школярів, я запитала, чи можемо ми взяти у ньому участь. І тоді, отримавши ствердну відповідь, запропонувала своїм п’ятикласникам. Ну, звісно, ті загорілися. Щоправда, довелось попрацювати, адже до цього часу таких ляльок вони ще не робили, хоча вже чули про такі мотанки як лялька-дзвіночок і ляльки-щастя, виготовлення яких простіше.

Так що від грудня місяця 2012 кипіла робота, а з нею і навчання – треба було багато чого дізнатись і навчитись. Тим більше, що задумали зробити щось наше, галичанське. Переживали, щоб встигнути до визначеного терміну. Ну, слава Богу, встигли, і роботою задоволені. Юля Гейна та Софійка Канчук після завершення сказали, що навіть не вірили, що самі своїми руками створять таку ляльку. Адже це їхня перша лялька-мотанка, зроблена за всіма народними традиціями.

Ну, і, звісно, відправляючи наші ляльки на конкурс, ми навіть не сподівались, що вони стануть переможцями. Ми просто мріяли потрапити у Черкаси – центр Шевченкового краю, адже у тих краях ніхто з нас ще не був. Хоча, напевно, десь далеко в маленьких дитячих душах жевріла надія на перемогу”.

Михайло Коваль

Бандурист Михайло Коваль з дітками

Що стосується інших переможців, то в номінації “Традиційна вузлова лялька”
ІІ місце (ІІ в.к.) за “Україночку Оленку” здобула Анастасія Лебеденко (11 р., м.Монастирище) та 15-річна Анастасія Пузик з смт.Драбів (ІІІ в.к.) за “Панночку”.

Відзнаки журі в цій номінації отримали наступні роботи та їх автори:
– “Берегиня роду (Веселкова)” Черноус Владислав, 8 р., м.Чигирин
– “Княгиня” Тильчак Тетяна, 17 р., м.Тернопіль
– “Княгиня” Сакало Вікторія, 17 р., м.Тернопіль
– Мусієнко Олександра, 11 р., м.Черкаси
– Постригань Вікторія, 11 р., м.Черкаси
– “Ведучка” Сірик Варвара, 9 р., м.Сміла.

Номінація “Авторська українська текстильна лялька з вишитими елементами”
– ІІ місце, ІІІ в.к. “Свекруха” Заміховська Софія-Марія, 14 р., м.Львів.

Відзнаки журі:
– Ільченко Катерина, 10 р., м.Корсунь-Шевченківський
– “Бабуся та її Гуся” Поліщук Валентина, 16 р., м.Черкаси.

Номінація “Лялька з природних матеріалів”:
– ІІ місце, І в.к. “Танцівниця”, “Пані Гонорова” Зозуля Аліна, 11 р., м.Умань
– ІІ місце, ІІ в.к. “Ой піду я до млина до дірявого, Чи не стріну Василя кучерявого” Головко Дар’я, 9 р., Головко Сергій, 9 р., м.Ватутіне.

Відзнаки журі:
– “Мотанка з лика липи” Полтавець Анжеліка, 14 р., м.Шпола
– “Лялька-круп’яничка Маківочка” Полубінська Валерія, 7 р., м.Черкаси
– “Україночка” Дубровський Владислав, 12 р., м.Черкаси.

Номінація “Колективні композиції”
Відзнака журі:
– “Українські красуні” Харченко Діана, 13 р., Чеснова Аліна, 13 р., м.Черкаси
– “Пісня про рушник” Голосій Анастасія, 13 р., Радченко Аліна, 13 р., Галат Каріна, 12 р., Куниця Інна, 12 р., Омелюх Ольга, 12 р., Філенко Ліна, 12 р., с.Великий Хутір, Драбівський р.

До 20 червня найкращі українські народні ляльки, створені дітлахами з усієї України, можна побачити у Черкаському художньому музеї.

П.С. “Рукотвори” щасливі тим, що започаткована ними справа у 2011 році має практичний результат і своє продовження. Так, у 2012 році майстерня української ляльки «Мотанка» в особі лялькарки Катерини Орлової-Гузової провела II Всеукраїнський конкурс з народної ляльки, а ось у 2013 році переможниця першого конкурсу Лідія Колесник підхопила справу і організувала Всеукраїнський конкурс ляльки серед школярів. Тож, можна вважати, що українська народна лялька, як і писанка, займає впевнені позиції у сфері народного мистецтва, стрімко розвиваючись й набуваючи всебічних форм вираження.

“Рукотвори”, за матерілами radiosvoboda.org та narodua.com