26 Жов 2010 18:36 Огляди

Солом’яний бичок виринув із казки

Солом’яний бичок виринув із казки

Казковий персонаж, який свого часу наганяв жаху на всю лісову братію, вигулькнув на Мамаєвій Слободі. Щоправда, бік у нього був не обсмолений, та малеча, яка прийшла на “Рукотворну казку”, не надто цим переймалася. Дітлахи мало не вперше побачили солом’яного сміливця на власні очі. Розхвалював бичка Лірник Сашко. А народні майстри з вихованцями, щоб казку краще уявити, перед її початком зробили з глини лісових звірів, а також діда та бабу з обличчям, як у ляльок-мотанок.

бичок

Солом'яний бичок. Справжній казковий

Сашко лірник

Лірник Сашко розповідає казку

Послухати казкові перипетії прийшли близько сотні діток разом з батьками та вихователями. Цьому посприяла і хороша погода, і те, що вхід разом з малечею був безкоштовний.

Поєднувати традиційне народне мистецтво та українські народні казки для майстрів довелося не вперше. Кажуть, де як не з казок черпати теми для роботи з вихованцями.

Любов Мельничук, майстер гончарства:
– Ми навчаємо діток з першого класу і перший рік навчання завжди починається з української народної казки. Мені дуже приємно, що ви почали з солом’яного бичка, бо теж починаємо з цієї казки. Я читаю цю казку діткам, потім ми її малюємо, героїв згадуємо: які вони: добрі чи хитрі, а потім ми цих героїв ліпимо. І от коли вже ліпимо, то казку розповідаю не я – починає одна дитина, продовжує інша, хтось щось пропустив, самі і поправляють. І за перший рік вони знають всі українські казки.

Ірина Білай, майстер соломоплетіння:
– Буває діти запропонують щось мультяшне американське, але потім навіть самі від цього відходять, повертаються до нашого півника, курочки, жар-птиці. Я ще пов’язую різні види народного мистецтва – вишивку, де, скажімо, на рушниках бачимо ту ж жар-птицю чи дерево життя. Потім це відтворюємо у соломі.

Усі дітлахи, що прийшли на казку, отримали подарунки. Найактивніші – грамоти та медові пряники, а всі інші – по шоколадній гривні та квитку на безоплатний вхід на Мамаєву Слободу.

грамота

Дипломи зі справжнісінькою козацькою сургучовою печаткою Війська Запорозького Низового


Організатори проекту “Рукотворна казка” – інтернет-видання “Рукотвори” та Центр народознавства “Козак Мамай”. Захід покликаний підтримати читання діткам казок саме українською мовою. Бо мова – це носій душі свого народу, а отже допомагає малечі краще осягнути такі важливі речі як доброта, любов, повага, відчуття рідного. Мова пращурів торкає невидимі ниточки душі дитини, які пізніше проростуть у щось велике і світле.

“Солом’яний бичок” – перша казка, яку матеріалізували у такий спосіб. Організатори планують щомісяця втілювати по одній казці протягом року. Наступного місяця листопада чекайте на “Рукавичку”.

казкові персонажі

Рукотворні персонажі казки "Солом'яний бичок"

“Рукотвори” дякують за участь у проекті народним майстрам:

  • Ірині Білай, майстрині соломоплетіння, керівнику студії “Соломія” (Київ);
  • Людмилі Проценко, майстрині-лялькарці;
  • Любов Мельничук, керівнику Дитячої студії образотворчого мистецтва імені Михайла Денисенка в місті Василькові (Київщина)

Текст – Катерина Качур, Богдан Гдаль
Світлини – Богдан Гдаль