28 Вер 2010 17:15 Огляди

“Козак Мамай” Олександра Ковальчука знайшов покупця

“Козак Мамай” Олександра Ковальчука знайшов покупця

Виріб з міді та дерева, який свого часу був оцінений майстром як мінімум у 10 тисяч доларів, придбали. Для першої персональної виставки “Мамая” з-понад 300 деталей Олександр Ковальчук вже “позичив” у нового власника. Експозицію своїх витворів у Державному музеї українського народного декоративного мистецтва митець відкрив 24 вересня 2010 року.

Ковальчук ОлександрОлександр Ковальчук:
“Щодо Мамая, то на “Країні Мрій” приходили люди, які бачили його років 2 тому, і були здивовані, що я його продав. Головне – не думати про комерцію, про якусь кон’юнктуру ринку чи матеріальні речі. Треба робити те, що хочеться виразити в душі. А тоді знайдуться люди, які оцінять і потребують таких речей.”

Майстер з художної обробки міді створює свої вироби вже десятий рік. А персональна виставка відбувається вперше тільки зараз. На питання, чому тільки зараз, відповідає, що на подібний захід завжди не вистачало експонатів.

Олександр Ковальчук:
“Якщо у майстерні набереться до 10-ти робіт, то зібрати в одному залі хоча б 20-30 просто нереально. Я сьогодні 6-7 робіт позичив у своїх клієнтів”.

Серед понад 20-ти різножанрових витворів багато тих, що так чи інакше пов’язані з водою. Це “купалочка-фортуна” на човні з вінками в руках, композиція з рибалкою “Пощастило” або ж виріб зі сонячною символікою над рибами – “Оберіг”. Наявність “водної” тематики автор пояснює тим, що і він і його дружина за гороскопом “риби”. Також каже, що свідомо стилізує свої роботи сваргами.

Олесандр Ковальчук:
“Символіки в мене багато. Хочу, щоб змінилося ставлення до сварги. Тому що це найбільший позитив, а не негативний символ. Вважаю, що художники, артисти, спроможні перемінити свідомість і ставлення людей до своєї ж минувщини”.

На виставці презентовані твори за 2-3 роки творчості. Деякі роботи є творчими повторами, які пережиті по-іншому, а отже відрізняються під первинних зразків. Як-от “Архістратиг Михайло”, “Юрій-Змієборець”. На великому екрані демонструється видиво, де Олександр Ковальчук працює у своїй майстерні.

Виставка триватиме до 17 жовтня.

Світлини та текст Богдана Гдаля, “Рукотвори”.