06 Тра 2010 15:48 Огляди

Романтична квітка козаків

Романтична квітка козаків

У перший день останнього весняного місяця травня на Мамаєвій Слободі у Києві святкували початок цвітіння черемхи, або, як ще кажуть, черемшини. Це не просто дерево чи кущ, а найулюбленіша рослина гетьмана України Богдана Хмельницького. Історики твердять, у вільний від походів дні гетьман милувався кетягами черемхи, шість дерев якої власноруч висадив поряд із ґанком родового палацу-кам’яниці в Суботові.

У Центрі народознавства “Козак Мамай” вирішили не відставати від гетьмана й кілька років тому висадили також шість кущів черемшини поряд із кам’яницею козацького старшини (сотника). Садженці привезли з лісу поряд із Суботовим.

ОлійникКостянтин Олійник, директор Центру народознавства “Козак Мамай:
– Щоб уславити Богдана Хмельницького не варто робити пафосні речі, а варто прийти і понюхати квітку черемхи, згадати, що наші козаки чимось схожі на японських самураїв, які кохалися в сакурі… В яру села Монастирище на Черкащині, де я народився, росла одна черемха, але здавалося, що весь яр нею просочений, такий густий духмяний запах був. Я думаю, що козакам на полі бою бракувало отого жіночого запаху, який якраз давала квітка черемхи. Їм бракувало жіночої уваги. Це пов’язано з козацькою цнотою, оскільки нареченою козака була шабля, а Богдан Хмельницький був кращою шаблею Речі Посполитої. Він, будучи романтичною натурою, поєднував свої внутрішні погляди на життя з квіткою черемхи.

Компаніченко

Вшанувати цвіт черемхи прийшли учасники гурту старовинної музики "Хорея Козацька" на чолі з Тарасом Компаніченком

кобза

А кобза грає...

качур

Слобідська фауна

іва

..і флора

На Мамаєвій Слободі є й інші дерева та рослини, що походять зі знакових козацьких місць України. Для прикладу, із того ж Суботова, окрім черемхи, привезено ще й кілька дубів, дикі груша, яблуня, черешня. З Богуслава, з Корсуня – майже дві сотні кущів калини, з Канева, з Чернечої гори на Слободі посаджені мальви.

Костянтин Олійник, директор Центру народознавства “Козак Мамай:
Щоб енергетика козацьких земель передалася Слободі, біля Мамая, біля Скіфської баби на кургані є дуже багато землі привезеної із Базавлука, з Чортомлика, із Мелітополя… Ми намагалися Мамаєву Слободу наситити тими рослинами, тою флорою, де була пролита наша кров і це робили без пафосу – просто садили. А сьогодні вирішили започаткувати свято черемхи з тим, аби українці згадували, що вони українці, а не ходили і казали, що давайтє в імпєрію об’єднуватися.

Квіти черемхи квітнуть від початку травня до червня. Тож хто не встиг насолодитися пахощами цього дерева, має вдосталь часу це зробити.

українка

Дівчина на виданні 🙂

цвіт вишні

Цвітуть вишні

Приходько

Майстер-різьбяр Іван Приходько скрізь зі своїм бубном

український гурт

Гуляння з нагоди цвітіння черемхи

український танець

Танцювали всі - і великі...

дитина

.. і малі

Рукотвори