14 Бер 2010 01:39 Огляди

На писанки до Гончара

На писанки до Гончара

Майстер-класи з писанкарства в Музеї Івана Гончара практикують вже другий рік. Тиждень тривали вони торік, а цього року на заняття почали запрошувати вже за місяць до Великодня. Охочих розписати свою писанку, за словами організаторів майстер-класу, чимало. За вихідний день понад півсотні буває, а цього разу навіть більше прийшло – хвалиться писанкарка Лариса Головня.

– До нас приходять цілими родинами, дітки з батьками, дідусі й бабусі з онуками, студентів дуже багато. Для маленьких діток з традиційних писанок я підібрала легенькі малюночки. У нас на занятті більшість пише свою першу писанку. Але всі йдуть з готовою писаночкою додому, хоч і перші, але гарні роботи виходять, усі задоволені.

узори для писанок

Простенькі писанкові візерунки для дітей

писанка

На заняттях допомагають з усім: і тримати писачка і фарбувати яйця

Лариса Головня

Писанкарка Лариса Головня навчає початківців

писанкарство

Воском наводять контури малюнка

Богдан Петричук з села Бабин Косівського району Івано-Франківської області (на головній світлині – Рукотвори) свою першу писанку написав три роки тому. З того часу щороку перед Великоднем пише не менше як сорок писанок. От і цього разу, гостюючи у столиці, він прийшов на майстер-клас в Музей повправлятися писачком.

– У нас є така писанкарка Марія Іванюк, то її мама ще за Польщі писала писанки на замовлення. Люди приносили їй звичайні яйця, а забирали вже готові писанки. Якось я попросив пані Марію, щоб вона понаписувала такі яйця, як писала її мама. Виявилося, вони простіші за гуцульські. Мама цієї писанкарки мала зразки старих писанок і завжди точно їх копіювала, щоб раптом до знаків нічого не додати чи не пропустити. Казала, що не можна змінювати узори, бо кожен з них за щось відповідає.

Писанкарству я навчився саме в Марії Іванюк. Хотів цього навчитися, то сидів писав і так навчився. Окрім курячих, пробував писати і на качачих і гусячих яйцях. Спочатку мені було краще на гусячих, тому що вони досить тверді. Бо як тільки починав, яйця просто чавив в руках. Загалом, десь вже півтори сотні написав, але це небагато.

фарби для писанок

Тут фарбують писанки

писанка

Власне, процес

Традиційно писанки пишуть від Стрітення до Трійці. Спочатку яєчко добре обмивають у чистій воді, промокають папером чи ганчіркою і легенько наносять олівцем візерунок. Перед фарбуванням яйце на кілька секунд занурюють в оцет. Він обезжирює шкарлупку і сприяє тому, щоб краще бралася фарба.

Фарбувати писанку треба від світлішого до темнішого кольору – після білого має бути жовтий, потім оранжевий, червоний; якщо зелений, то він кладеться тільки після білого або жовтого, бо після червоного зелена фарба не візьметься, – радить писанкарка Лариса Головня.

– Пофарбували в зелений колір, замалювали воском те, що потрібно, і якщо потім хочете отримати яскравий червоний, то потрібно яєчко занурити в содовий розчин (столова ложка соди на півсклянки холодної води). Цей розчин трішки висвітлить зелений, неначе змиє його. Потім треба промити яйце чистою водичкою, щоб сода не лишалась, і далі фарбуємо в червоний.

Навчатимуть писати писанки в Музеї до кінця березня. Великдень цього року святкуватимуть 4 квітня, тож до того часу всі можуть встигнути зробити великодні писанкові подарунки рідним та друзям.

писанка

Чиясь робота

писанкарство

Щасливі власниці писанок

писанкарство

Чи не вперше писана!

Текст та світлини Катерини Качур